Kompozitne i keramičke fasete ili viniri su trend koji iz dana u dan postaje sve više zastupljen. Fasete se definisu kao ljuspice oblika zuba izrađene od kompozita ili keramike, debljine oko 1 mm a postavljaju se preko vidljive površine zuba.

Fasete ili viniri se koriste u slučajevima kad želimo da sačuvamo biološko tkivo zuba, ili ako pacijent nije zadovoljan bojom ili oblikom svojih zuba. Postupak pripreme zuba za vinire je drugačiji od standardnih procedura jer zahteva malo ili nimalo uklanjanja zubne supstance, tako da ima prednost u odnosu na druge, znatno invazivnije intervencije. Osim toga, sa ovim radovima dobijamo apsolutnu prirodnost zuba i blistav osmeh, a sve se zavrsi u jednoj ili dve posete.

Kompozitne fasete su tanki komadi kompozitnog materijala posebno oblikovani i zalepljeni na prednju stranu zuba kako bi poboljšali izgled, boju i oblik zuba. Ukoliko su zubi promenjene boje iz bilo kog razloga uključujuci cak i tetraciklinske zube, oštećenih ivica, imaju rupice, udubljenja ili postoje prostori između zuba, jedno od mogućih rešenja su kompozitne fasete.

Keramički viniri predstavljaju manje invazivnu metodu od bezmetalnih keramičkih krunica a više od kompozitnih faseta. Sa malom preparacijom u gleđi i uz pomoć zubnotehničke laboratorije, dobijamo keramičku ljuspicu debljine 1mm, koju trajno cementriramo za zub.

U nekim slučajevima bolje je, ili jedino moguće, staviti keramičke fasete jer kompozit s vremenom može promeniti boju i nije toliko čvrst kao keramika te budući da nema brušenja ne može sakriti veće smetnje. U našoj ordinaciji, uz Vaš individualni plan terapije Vam nudimo da se uz savet i dogovor sa našim stručnjacima odlučite koja vrsta faseta odgovara Vašim potrebama i zahtevima.

Važno je istaći da ukoliko postoje veća oštećenja zuba sa plombama ili eventualnim karijesima, preporučujemo bezmetalne krune.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics