Odlazak kod stomatologa izaziva strah kod većine ljudi .Kod dece postoji jos jača reakcija pre svega zbog straha od nepoznatog ali u velikoj meri zbog straha i lošeg iskustva samih roditelja.Zato roditelji dovedite svoje dete dok još nema problem.

Ne postoji univerzalno vreme kada dete dovesti prvi put ali bi do kraja prve godine svakako trebalo da ima stomatološki karton.Možda u tom trenutku dete neće imati nijedan iznikao zubic ali to je prilika da stomatolog pregleda lice, usta i uspostavi prvi kontakt sa detetom.Dete ne mora tada nužno da sedne u stolicu. Prva poseta je kratka, važna i zabavna!

Pri prvoj poseti stomatologu najčešće se sprovode preventivne mere kao što su fluorizacija zuba i zalivanje fisura koje smanjuju rizik od nastanka karijesa. Obe pomenute intervencije su potpuno bezbolne, pa uz dobar pristup stomatologa tu prvu posetu zubaru dete može da upamti kao prijatno iskustvo. Time je u napravljen preduslov za to da dete odlazi stomatologu bez ikakvog straha.

PRVA STOMATOLOŠKA INTERVENCIJA

Najbolje je da prva intervencija bude bezbolna .Stomatolog upoznaje tada dete sa instrumentima za rad, vožnjom u stolici ,sipanjem vode u cašu, a potom može da obavi i prvu intervenciju - uklanjanje mekih naslaga rotirajućom četkicom za zube. Nakon ovog tretmana dete nema strah i lakse ce doci kod stomatologa i kada ga nesto zaboli.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics