Iako implanti predstavljaju najsavremenije rešenje za zamenu izgubljenih zuba, totalne i parcijalne proteze su i dalje najčešće rešenje prvenstveno iz ekonomskih razloga.

Proteze su mobilne protetske nadoknade koje pacijent sam stavlja i vadi iz usta zbog održavanja higijene. Proteze omogućavaju očuvanje međuviličnih odnosa, prevenciju oboljenja temporomandibularnih zglobova, očuvanje izvornog izgleda lica i omogućavaju normalan govor, žvakanje i gutanje. U zavisnosti da li se nadoknađuje nekoliko zuba ili svi zubi, proteze mogu biti:
> totalne proteze (nedostaju svi zubi u vilici)
> parcijalne proteze (nedostaje jedan ili više zuba)

Totalna proteza je najčešće rešenje kada u vilici nema nijednog zuba. Za nju strucnjaci kazu da predstavlja vrhunsku rekonstrukciju okluzije u datim uslovima. Sa razvojem implantologije, smanjen je broj indikacija za ovu, nekada ipak neizbeznu, terapiju bezubosti vilica.

Parcijalna proteza se izradjuje u slučajevima kada nedostaje veći broj zuba i kada nije moguća izrada mosta. Parcijalne proteze mogu biti plocaste i skeletirane.

Pločaste proteze opet mozemo podeliti u dve grupe: akrilatne proteze i valplast (silikonske) proteze.

Klasične akrilatne proteze se sastoje iz akrilata i metalnih kukica. Osnovni nedostatak pločastih proteza se ogleda u tome sto se njenim nošenjem nanosi šteta preostalim prirodnim zubima i kosti vilice zbog pritiska na sluzokožu koju je nemoguće izbeći.

Valplast silikonska proteza je elastična i sačinjavaju je specijalna najlonska vlakna, koja joj i daju osobinu elastičnosti. Posjeduje određenu dozu elegancije pri nošenju. Pacijenti se veoma brzo navikavaju na ovaku protezu i mnogo je bolje podnose. Kukice kojima se povezuje sa ostalim zubima su izrađene od istog materijala tako da su neprimetne. Valplast proteza mora uvek biti u vlažnoj sredini jer u suprotnom gubi svoja svojstva, postaje krhka i lomi se.

Parcijalna skeletirana proteza (wisil) je maksimalno redukovana proteza čiju osnovu čini metalni skelet. Izradjuje se kao trajna nadoknada za skoro sve tipove krezubosti . Prednost parcijalne skeletirane proteze je u maksimalno redukovanoj površini, pa je za pacijente komfornije rešenje jer imaju bolji osećaj u toku jela, smanjen je osećaj stranog tela u ustima, smanjena je mogućnost preloma proteze i stabilnije stoji u ustima u poredjenju sa klasičnom parcijalnom protezom. Takođe velika prednost skeletiranih proteza je i u činjenici da vrše fiziološki prenos pritiska prilikom žvakanja preko preostalih zuba, pri čemu se rasterećuju vilične kosti i sprečava njihova resorpcija.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics