Autologna plazma biostimulacija predstavlja podmlađivanje vlastitog tkiva sopstvenim resursima. To je danas najprestižnija metoda podmlađivanja kože u svetu,a stručnjaci je s pravom nazivaju eliksir mladosti. Podrazumeva stimulaciju stem (maticnih) ćelija kože i potkožnog masnog tkiva GF growth faktorom, faktorom rasta ćelija, iz sopstvene krvne plazme, čime se postiže prirodna regeneracija kože. Dakle stimulisu se vlastite ćelije koje već postoje u našoj koži,ali na najprirodniji i najbezbedniji mogući način.

Autologna plazma biostimulacija nastala je na bazi iskustva u tretiranju opekotina i rana i spada u domen regenerativne medicine. Zato danas predstavlja temelj u savremenom pristupu podmlađivanja na kome će se u budućnosti bazirati moderna medicina.

Biostimulaciju sa GF, faktorima rasta ćelija koji se dobijaju iz naše krvne plazme, ne treba mešati sa tretmanima koji podrazumevaju nanošenje pripremljenih, gotovih kozmetičkih preparata, jer faktori rasta ćelija moraju biti isključivo naši, oni koje proizvodi baš naš organizam onda kada treba da sanira povredu kože. Dakle, GF ne može da se kupi u bočici. Zato je podmlađivanje biostimulacijom sa GF, koji se dobija iz naših sopstvenih trombocita, najprirodniji i najbezbedniji način da se podmladite. Ova metoda dobra je i zbog toga što ne izaziva alergijske reakcije i isključena je bilo kakva mogućnost infekcije, jer se radi sa resursima koji obnavljaju tkivo.

Trombocitima obogaćena plazma (engl. Platelet Rich Plasma, PRP) i trombocitima obogaćen fibrin (engl. Platelet Rich Fibrin, PRF) su dakle autologni biomaterijali nastali centrifugiranjem krvi pacijenta, a sastoje se od trombocita i plazme. Humani krvni ugrušak sastoji se od oko 95% crvenih krvnih zrnaca, 5% trombocita i manje od 1% bijelih krvnih zrnaca. PRP/PRF-ugrušak, za razliku od toga, sadrži svega 4% eritrocita,a cak 95% trombocita i 1% leukocita. Upotrebom PRF-a ili PRP-a moguće je dakle višestruko povećati koncentraciju trombocitnih i leukocitnih faktora rasta te ubrzati i pospešiti procese regeneracije podstičući proliferaciju fibroblasta i stvaranje kolagena te mitozu mezenhimalnih matičnih celija i porast vaskularizacije tretiranog tkiva.

Trombocitima obogaćen fibrin PRF (tacnije I-PRF-a koji se koristi u estetici lica) predstavlja drugu generaciju trombocitnih koncentrata, i za razliku of PRP-a, PRF je sazdan od matriksa autolognog fibrina u koji su ugrađene velike količine trombocita i njihovih faktora rasta. Tokom idućih 7-11 dana fibrinska se mrežica razgrađuje, dok se faktori rasta progresivno otpuštaju. Kod PRP-a nema fibrinske mrežice, vec su trombociti sa faktorima rasta smesteni u plazmi, zbog čega se faktori rasta jednokratno i nekontrolisano otpuštaju. Faktori rasta imaju ograničeno vreme delovanja, nakon čega se inaktiviraju i razgrađuju. Regenerativni proces zahteva interakciju različitih celija tokom vremena pa jednokratno otpuštanje faktora rasta neposredno deluje samo na početni stadijum zaceljenja uz izostanak produzenog učinka važnog u regeneraciji mekog tkiva. Upravo zbog toga fibrinska mrežica ima važnu ulogu u regenerativnim svojstvima PRF-a.U PRF-tehnici fibrin se polimerizira prirodno i sporo za vreme centrifugiranja, što omogućava stvaranje homogene 3D-organizovane strukture, u koju su ugrađeni faktori rasta i trombociti. Takođe, struktura fibrina čini kostur (kalup) po kojem migriraju endotelne celije,osteoblasti i druge celije za vreme zarastanja tkiva. Prisustvo tako organizovane fibrinske mrežice ubrzava angiogenezu,tj stvaranje novih krvnih sudova i povecanje periferne cirkulacije. Istraživanja pokazuju da se iz PRF-a otpušta šest faktora rasta u nepromenjenoj koncentraciji tokom 7-11 dana.

Kod primene je vazno ispostovati pravila terapijskog protokola,da se ne prave modifikacije,odnosno odstupanja od tacno odredjenog terapijskog postupka.Zato ga jedino vrse obuceni lekari.

Sa ove dve metode mogu se tretirati predeo lica, vrata, dekoltea, šaka i kose, ali i ostali delovi kože gde za to ima potrebe. Osim za podmladjivanje kože u smislu regeneracije i gubitka bora, ova metoda pokazala je da se uz pomoc vlastitih potencijala može mnogo postići u rešavanju problema hiperpigmentacija svih etiologija, ekcema i ožiljaka, gubitka kose, pa cak i vitiliga u nekim slučajevima.

Tretman traje oko 30-45 minuta, sa predhodnim vađenjem krvi iz vene koja se neposredno pred intervenciju centrifugira. Tretman biostimulacije sa GF iz krvne plazme potreban je gotovo svima nakon 30-te godine, koji žele da svoju kožu održe vitalnom i mladom na najprirodniji način. Za svakog pacijenta osmišljava se poseban režim i dinamika tretmana u skladu sa godinama i individualnim potrebama svakog tipa kože.

U sklopu regenerativne medicine nalazi se i sad već čuveni "Vampirski facelifting" koji su proslavile Holivudske licnosti, a predstavlja kombinaciju I-PRF-a sa vitaminskim mezoterapijskim koktelima koji se po tačno utvrđenom protokolu, po seansama unose u kožu, sto sve rezultira potpunom regeneracijom i revitalizacijom kože sa "Vau Glow" efektom.

Zaustavite vreme.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics