Mezoterapija je medicinska tehnika prevencije i korekcije efekata starenja ubacivanjem različitih aktivnih supstanci mikroinjekcijama u sredisnji sloj koze-mezoderm, gde inače ni na koji način ne bi mogle dospeti. Mezoterapija je nastala u Francuskoj 1952., a razvio ju je Dr Michael Pistor. Procedura je zvanično priznata od strane francuske “Académie de Medecine" 1987. godine i stavljena na spisak medicinskih procedura finansiranih od strane zdravstvenog fonda Francuske.

Najnoviji mezoterapijski kokteli tačno su prilagođeni starosti i tipu kože. Već nakon 25.godine moguće je započeti sa povremenim mezoterapijskim tretmanima, kako bi se koža pročišćavala, hranila i štitila od prevremenog starenja i negativnog dejstva slobodnih radikala. Primenom pravog koktela stimuliše se koža na produkciju vlastitog hijalurona. Kokteli koji se koriste za mlađu kožu sadrže manju količinu hijalurona, čak 10 do 16 puta manju od one koja se nalazi u koktelima za kožu posle 45. godine. Dakle kokteli se određuju po strogo poznatim i svetski priznatim protokolima, uzimajući u obzir stanje koje se tretira, mesto i efekat koji se želi postici.

U našoj ordinaciji koristimo najpoznatije mezoterapijske koktele prestižne francuske laboratorije Revitacare (www.revitacare.net), koja je specijalizovana na polju istraživanja i razvoja preparata za mezoterapiju koji se koriste u prevenciji i korigovanju efekata starenja sa vidljivim rezultatima odmah nakon tretmana.

Kako deluje mezoterapija?
U problematične regije na licu ubrizgavaju se male doze koktela prirodnih ekstrakata, enzima, koenzima, minerala, vitamina i amino kiselina. Mezoterapija ima dvojaki efekat na kožu lica: farmakološko dejstvo preparata i fizičku stimulaciju mikroubodima.

Mezoterapija se može primeniti na lice, vrat i dekolte (mezolift i mezoglou), šake kao i na sve ostale regije tela u cilju biostimulacije i revitalizacije. Takodje se uspesno primenjuje u terapiji gubitka kose kod zena i muskaraca. Mezoterapija je dopunska metoda i u lečenju celulita a koristi se i za zatezanje kože stomaka, oko kolena, podvaljka, nadlaktica, butina (vidi lipoliza).

Efekti mezoterapije su:
> Poboljšanje tonusa, elastičnosti i jedrine kože
> Smanjenje dubokih i nestanak srednjih i sitnijih bora što se postiže aktivacijom fibroblasta i povećanjem produkcije kolagena
> Hidratacija i restrukturiranje kože,kao i poboljšanje lokalnog imuniteta
> Antioksidantni efekat koji se postiže inaktivacijom slobodnih radikala
> Jačanje zida kapilara, što dovodi do njihove manje vidljivosti na koži
> Uklanjanje tamnih krugova oko očiju
> Kao rezultat ove metode usporavaju se procesi starenja, koža se obnavlja na histološkom nivou, i dobija se dugotrajan estetski efekat.
> Tretman se radi 2 do 3 puta svakih 14 dana, a postignuti rezultati se održavaju 2 do 3 puta godišnje.

Lipoliza
Lipolitička komponenta mezoterapijskog koktela dovodi do pucanja masne ćelije pri čemu dolazi do oslobađanja masti,tzv. vazotonična komponenta koktela ubrzava cirkulaciju i limfnu drenažu i samim tim dovodi do eliminacije oslobođenog masnog sadržaja dok hijaluronska komponenta vezujući vodu popunjava i ispravlja udubljenja na koži.

Lipolizu možemo nazvati „nehirurška liposukcija“ jer deluje lokalno na sličan način kao hirurgija - odstranjuje lokalni problem, tj. odstranjuje lokalne masne naslage. Tako se kroz seriju tretmana dobija efekat skidanja masnih naslaga sa željenog mesta, zahvaljujući supstancama koje dovode da destrukcije masnih ćelija. To znači da se lipolizom smanjuje broj masnih ćelija, a ne samo njihova velicina kao kod klasicnog mrsavljenja.

Tretmani se rade u seriji od 8-12 jednom do dva puta nedeljno. Na taj način, uz pravilnu ishranu i umerenu fizičku aktivnost, masne naslage će nestati a koža dobiti svežinu i podmlađen izgled.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics