Savremena stomatologija svakim danom ide korak dalje u pronalaženju najboljih estetskih rešenja za protetske nadoknade, tako da danas imamo čitav niz najboljih i najkvalitetnijih materijala za protetske nadoknade, kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Metalna košuljica je zamenjena nekim od materijala - cirkonija, alumina, empres, zahvaljujući kojima je povećana transmisija svetlosti i prirodna refleksija, što rezultuje lepšim i prirodnijim izgledom zuba.

Osim estetske privilegije, ove krunice pokazuju manju prijemčljivost na plak, nema rizika od preosetljivosti pacijenta na neke metale a samim tim ni rizika od korozivnih procesa usled prisustva različitih metala u ustima,pa se zbog toga ove nadoknade opisuju kao biokompatibilne.

Činjenica da se krunama od keramike postiže izuzetan estetski efekat, preporučuje ih kao materijal izbora ako govorimo o estetskim restauracijama u frontalnoj regiji. Osim toga, bezmetalne krune se daleko bolje uklapaju u zubni niz, pogotovo u situacijama u kojima se ne nadoknađuju svi zubi već samo neki od njih i nije ih moguće razlikovati.

Uklanjanje zubne supstance (brušenje zuba) je daleko manje u slučaju izrade bezmetalnih kruna. Na primer, za izradu metal-keramicke krune potrebno je ukloniti 1,5-2,0 mm, dok je za izradu bezmetalne krune neophodno ukloniti od 0,3-1,0 mm zubne supstance.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics