Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih tkiva usne duplje, odnosno estetskom i funkcionalnom rehabilitacijom usne duplje pacijenta koristeći krunice, mostove i proteze.

Na osnovu analize studijskog modela, dentoalveolarnih i ortopan snimaka, kao i u zavisnosti od stanja usta i zuba pacijenta, protetska terapija može podrazumevati izradu fiksnog, mobilnog ili, pak, kombinovanog rada.

Metalo-keramičke krune i mostovi predstavljaju standard u zbrinjavanju zuba već dugi niz godina i najrasprostranjeniji su metod danas. Metalokeramičke krune i mostovi izrađuju se tako što se na metalnu konstrukciju (kor) nanosi keramika u više slojeva različite transparentnosti da bi se imitirao izgled prirodnog zuba, i na taj način se postiže izuzetno dobra estetika. Metalna konstrukcija ovim krunicama daje najveću izdržljivost. Sa druge strane, metal ne propušta svetlost kao prirodan zub tako da minimalna razlika u odnosu na prirodan zub ipak postoji.Upravo zbog te nepotpune refleksije svetlosti,ova vrsta nadoknada se preporučuje u bočnom sektoru više nego u prednjem.Ipak,moze se reci da su metalokeramicke krunice i mostovi dugotrajno rešenje izuzetno visokih estetskih mogućnosti.

Metalokeramicka nadoknada sa rubom u keramici razlikuje se od metalokeramičke krunice po tome što je deo krunice koji dolazi do ivice desni punom debljinom izrađen od keramike sto eliminise mogucnost nastanka tamne linije uz ivicu desni u toku godina.Zato ona predstavlja vrhunac estetike u ovom nacinu terapije zuba,a u nasoj ordinaciji se podrazumeva kao standard.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics