Karijes mlečnih zuba vrlo brzo napreduje i ukoliko se ništa ne preduzme dovodi do razaranja zuba. Ukoliko se takvi zubi ne uklone predstavljaju stalni izvor infekcije, otežavaju ishranu, ugrožavaju opšte zdravlje, i razvoj zuba zamenika. Takva deca su često neuhranjena, anemična, dobijaju antibiotike što još više otežava varenje i loše utiče na imunitet. Može doći i do poremećaja govora.

Uzroci ranog karijesa su najčesće nepravilna ishrana bogata rastvorljivim šećerima ,često unošenje lepljive hrane bogate šećerima kao i slatkih napitaka (plazma keks, slatke kaše, slatka peciva, sokovi, mleko, zašećereni čaj i voda ). Naročito je loše ove navike praktikovati u toku noći.Drugi važan razlog je naravno neredovno i nepravilno čisćenje zuba.Obratite pažnju i na upotrebu zaslađenih sirupa i lekova.V ažan je i status zuba osoba koje su u najčešćem kontaktu sa bebom, jer karijes je oboljenje koje se prenosi!

Karijes mlečnih zuba brzo napreduje i dovodi do infekcije u kosti, pa spolja vidimo fistule. Greška je ako se ovi zubi čuvaju duže vreme u ustima deteta uz objašnjenje da oni služe kao čuvari prostora.Razoreni zubi ne mogu sprečiti pomeranje susednih a mogu oštetiti klicu stalnih zuba .Izvađeni zubi se mogu nadomestiti protezicama koje se rade posle treće godine života.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics