Zahvaljujući savremenim naučnim dostignućima, danas smo u mogućnosti da problem krezubosti i bezubosti resavamo na drugačiji način-ugradnjom implantata.

Implantati predstavljaju najbolju zamenu za izgubljene zube, kako po pitanju biokompatibilnosti, tako i po pitanju funkcionalnosti i estetike.Gledano na duge staze, nedostatak cak i jednog zuba može ugroziti stabilnost Vaših okolnih zuba,sto je posledica sve veće resorpcije kosti na mestu gde je nekada postojao zub. Implantat predstavlja zamenu za koren zuba u kosti pa zbog toga ima oblik i veličinu korena zuba. Svojim prisustvom u kosti, implantati prenose na samu kost pritisak koji trpe usled sila žvakanja. Na ovaj način oni održavaju prokrvljenost koštanog tkiva i sprečavaju resorpciju okolne kosti.

Zahvaljujući ugradnji implantata i njihovog vezivanja sa okolnim koštanim tkivom, moguće je zameniti protetskim nadoknadama jedan zub, grupu zuba, ili pak napraviti oslonac za most ili protezu kao zamenu za sve zube u vilici.

Za konačnu odluku o ugradnji implantata, neophodne su prethodne rendgen i CT analize, na osnovu kojih specijalista oralne hirurgije procenjuje mogućnost i mesto ugradnje implantata. Hirurška ugradnja implantata se vrši u jednoj ili dve faze, zavisno od tipa implantata, a sama intervencija je potpuno bezbolna za pacijenta.Nakon ugradnje implantata dobijate „pasoš“ sa svim potrebnim informacijama o samom implantatu koji Vam je ugrađen.

Protetskom zbrinjavanju se pristupa nakon određenog perioda potrebnog za oseointegraciju (zarastanje kosti). Zavisno od strukture površine implantata, postoje klasični implantati ili oni za neposredno (imedijantno) opterećenje.Razlika među njima je u vremenu potrebnom za oseointegraciju. Za završetak rada na klasičnim implantatima potrebno je čekati 4 do 6 meseci, zavisno od vilice, dok je kod implantata za neposredno opterećenje dovoljno 15 do 30 dana. Tipologija pacijenta određuje izbor vrste implantata.

Nakon zavrsenog perioda za oseointegraciju sledi postavljanje suprastruktura, a potom i izrada samih protetskih nadoknada – krunica, mostova ili pak proteza na implantatima.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics