Dečja i preventivna stomatologija je grana stomatologije koja se bavi zdravljem zuba naših najmladjih pacijenata. Ali, briga o zubima vašeg deteta počinje još u trudnoći, jer dete i zubi rastu zajedno. Iz ovog razloga poželjno je zakazati stomatološki pregled već na početku trudnoće, kada će vam stomatolog dati savete o održavanju vašeg oralnog zdravlja, a samim tim i zdravlja vaše bebe.

Dok je beba još u stomaku…

Za bebino opšte i oralno zdravlje možete da se starate dok je ona još u stomaku. U prenatalnom period se vrše procesi stvaranja, razvoja i rasta organa, pa i vilica i zuba. Ono što mnogi ne znaju je da se upravo u tom stadijumu stvaraju zameci za bukvalno sve mlečne zube, ali i za većinu stalnih zuba.

Period novorodjenčeta – od rodjenja do 6. meseca

Tokom prvih šest meseci bebe su uglavnom bezube. Međutim, u tom periodu može da se javi soor ili mlečac,sto predstavlja infekciju gljivicom iz roda Candide albicans, kada je preporučljivo da se svaki dan bebina usta čiste rastvorom sode bikarbone, uz pomoć gaze.

Period od 6. meseca do 2,5 godine

Ovaj period obeležava nicanje zuba. Nicanje zubića često je praćeno pojačanim balavljenjem, povišenom temperaturom, prolivom i plačom beba. Za ublažavanje iritacije koju kod bebe izaziva nicanje zubića koriste se različiti gelovi i tečnosti, kojima se tretira bolno mesto na vilici, a još jedna opcija su i gumene „glodalice“.

Odmah posle nicanja prvog zubića treba početi i sa njegovim pranjem. To se takođe može raditi uz pomoć sterilne gaze, koja se natopi vodom, a postoje i specijalni naprstci od gume sa nažnom četkicom na vrhu.

Postepeno, kroz igru, detetu treba objasniti šta je četkica i čemu služi, pokazati kako se peru zubi i dozvoliti da dete pokuša samo.

Period od 2,5 – 6 godine

U ovom periodu vilice rastu i spremaju se za smenu zuba. Svakako, veoma je važno održavanje higijene mlečnih zubića, jer rani gubitak mlečnih zuba može dovesti do poremećaja položaja stalnih zuba.

Period školskog deteta

U ovom period dolazi do smene zuba. Sada je veoma važna profilaktička mera zalivanje fisura prvih kutnjaka, jer rani gubitak ovih zuba će dovesti do niza poremećaja u okluziji. Zalivanje fisura se preporučuje u prvih šest meseci od nicanja stalnog zuba.Neophodni su redovni odlasci stomatologu i kontrola održavanja oralne higijene.

Period nakon osnovne škole

Stalna denticija je potpuno oformljena, pa za decu u ovom uzrastu važe pravila oralne higijene potpuno isto kao i za odrasle osobe. Dakle, potrebno je redovno pranje zuba odgovarajućom četkicom, pastom za zube, koncem za čišćenje zuba, kao i interdentalnim četkicama i sredstvima za ispiranje usta.

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics