Beljenje zuba je procedura tokom koje se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje i do 8 nijansi belja. Samo izbeljivanje spada u najpopularnije procedure u stomatologiji i može značajno da poboljša izgled.

Mnoge studije su pokazale da ova mikroinvazivna stomatološka intervencija nije štetna, pogotovo metode koje se koriste pod kontrolom stomatologa! Novi preparati za izbjeljivanje zuba sadrže preparate fluora pa su zubi nakon izbeljivanja bolje mineralizovani i otporniji na karijes! Američka dentalna asocijacija je objavila svoj stav koji kaže: "Beljenje zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan način izbeljivanja zuba".

Sredstva za beljenje su na bazi karbamid-peroksida i vodonik-peroksida. Njima se mogu tretitrati vitalni i avitalni zubi. Mehanizam delovanja zasniva se na oksidaciji. U oba slučaja aktivna supstanca je vodonik-peroksid koji disosuje na slobodne radikale koji reaguju sa hromatogenim nezasićenim organskim supstancama, menjajući njihovu molekularnu strukturu. Stvaraju se manji molekuli koji reflektuju manje svetla čime se ostvaruje efekat izbeljivanja.

Mi preporučujemo postepeno beljenje zuba uz pomoć špriceva karbamid-peroksida različitih koncentracija (Philips Zoom Nite White) i providnih folija koje se individualno izrađuju za svakog pacijenta ponaosob. Iako proces izbeljivanja traje 7-10 dana, ova tehnika je bezbednija i jeftinija od laserskog izbeljivanja a rezultati traju znatno duže. Za vreme izbeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih napitaka (kafa, čaj, koka-kola, crno vino itd.). Nakon izbeljivanja i stabilizacije boje zuba treba zameniti sve vidljive plombe ukoliko postoje na prednjim zubima jer njihova boja više ne odgovara boji izbeljenih zuba.

Kao neželjne pojave prilikom beljenja zuba navodimo prolaznu osetljivost zuba na različite nadražaje (na hladno i slatko) koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima savetujemo pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova pojava je uvek prolaznog karaktera.

Trajnost rezultata je strogo individualna. Savetujemo pacijentima da nakon izbjeljivanja izbegavaju pušenje, pigmentisanu hranu, kafu, čaj, gazirana pića. Izbeljivanje može da se ponovi svakih 8-12 meseci, odnosno po potrebi, pa stoga naglašavamo pacijentu da čuva dobijene folije.

Kontraindikacije za izbeljivanje su teška sistemska oboljenja (imunokompromitovane osobe, AIDS, nekontroloisani diabetes, parodontalna oboljenja, u trudnoći i u periodu dojenja).

Copyright 2017 © Lenka dental & aesthetics